16. listopadu 2015

Ergall – Galgad: Příběh strážce Země

Velmi neobvyklý a zajímavý počin, který rozhodně stojí za přečtení!



Kniha Galgad: Příběh strážce Země, kterou napsal Ergall, vyšla ve vlastním nákladu v roce 2015.

Oficiální anotace: V dávných dobách, v dolině v prastarém lese obehnanými horami, se probudí nejmocnější strážce Gathary. Není to náhoda. Na svět přišli ti noví, odlišují se od ostatních, narušují snad křehkou rovnováhu?
Navíc se schyluje k válce mezi lidmi, nadvláda zdvojeného kříže rozpíná ruce. Galgad pátrá po pravdě. Nenalézá však vlky ani ostatní.
Nechte se okouzlit poutavým příběhem, nechte se uchvátit prastarými lesy, v nichž tečou čisté řeky. Budete mít pocit, jako byste sami chodili těmi místy, potkávali tvory z prastaré říše. Obdivujte hrdiny i obyčejné lidi, kteří se snaží bojovat s nepřízní osudu. Odhalte kruté pravdy našich činů.

***

Už začátek četby mi vyrazil dech. Autor rozhodně nepřeháněl v tvrzení, že se jedná o "tak trochu jiný příběh". Opravdu jsem se s něčím tak originálním a neotřelým zatím nesetkala.

Již na prvních stránkách se setkáváme s hlavní osobností, která nás bude příběhem provázet. Je jím nejmocnější ze strážců Gathary – Galgad. Tito strážci jsou staří skoro jako Země sama a mají na přírodu dohlížet. Udržovat pomyslnou rovnováhu. Proto také oplývají schopnostmi, jako je například řeč všech druhů zvířat, proměna v ně, ovládání živlů… Většinou ale stačí, když se o přírodu stará jeden nebo dva. Ti ostatní mohou několik staletí či tisíciletí odpočívat ve svých stromech.

Teď se ale poměry změnily. Galgad, jehož probudil jiný ze strážců, se jen velmi těžko vyrovnává s tím, co nový druh způsobuje. S tím, jak lidé naprosto mění zákony přírody. Toto nové živočišné odvětví je pro něj velkou neznámou a ani první setkání nejsou zrovna přívětivá… odpočíval zkrátka příliš dlouho…

Jakmile z něho spustil oči, koutkem oka zaregistroval velkou nohu. Upřel na ni zrak. Noha byla silná s prsty připomínající linoucí se kořeny, kůže tmavošedá, místy rozpraskaná věkem. Před střelcem stála podsaditá postava. Měla obrovskou hruď, svalnaté paže, na rukách vystouplé žily, které připomínaly větévky popínavých rostlin, husté vlasy a vousy do pasu v barvě koruny dubu. Z vlasů místy trčely větévky s lístky. Pravda, nebyly moc upravené. Bytost o čtyři hlavy vyšší zpod obočí, které připomínalo mech, probodávala pozorovatele hnědýma očima.

Po setkání s jedním poustevníkem se rozhodne, že vyrazí do Imrihu, hlavního sídla Saorů. Tam žijí slušní lidé, kteří respektují přírodní zákony. V krajích ovšem zuří válka. Bojechtiví Órmani chtějí zabrat veškerá území pro sebe, a tak plení nejen sídla, ale narušují i chod přírody. Teď je v nebezpečí i Imrih. Jeho rada tedy rozhodne, že vyšle dvě družiny pro pomoc. První zamíří do země Tří jezer k Elmerům a druhá do země věčného sněhu k Lutherům. A Galgad mezitím, coby nikým nerušený pozorovatel, zjišťuje další informace a pomáhá zmrzačeným a nesvobodným zvířatům. Pak se tvrdě mstí těm, kteří přírodě škodí.

Přidá se nakonec na něčí lidskou stranu? Nebo bude chtít celé lidstvo vyhubit? To už si budete muset přečíst…

Knížečka je opravdu útlounká. Lze přečíst během jednoho dne. Ale rozhodně tu neplatí ta úměra, že čím tlustší kniha, tím větší kvalita. Autor s ničím neotálí, stále se tu něco děje. Žádné dlouhé popisy, jak se s tím můžeme setkat u jiných autorů, jejichž knihy pak vychází v mnohadílných sériích. Přesto je to ale výstižné, bez jakýchkoliv hluchých míst, najdete tu hodně přímé řeči a rozhodně se nebudete nudit. Také oceňuji dost bohatou slovní zásobu… radost to číst. :-)

A nakonec samozřejmě i to poselství… lidé by se měli zamyslet nad tím, jak tady na té naší planetě hospodaří… ačkoliv se najde pár vzácných výjimek, stále se zde nachází spousta těch, kteří přírodě ubližují. Nerespektují ji. Ono se nám to ale jednou může tvrdě vymstít…

Doporučuji!

Zkusila jsem pro srovnání vyfotografovat Galgad vs. Inheritance. Velikostní rozdíl je obrovský. Po stránce významu a obsahu se nám ale váhy zřetelně naklání vlevo... :-)

***

Srdečně autorovi děkuji za recenzní výtisk. Chcete-li, můžete si knihu zakoupit na Kosmasu a nově i na stránkách bux.cz.

Žádné komentáře:

Okomentovat