Knihu Od pondělí do pátku vydalo nakladatelství Mladá fronta. Její autorkou je výživová poradkyně Jana Vašáková, která se mimo jiné podílela na tvorbě mnoha dalších kuchařek.
Oficiální anotace: Hledáte inspiraci na jednoduché, rychlé a přitom chutné večeře, které vám zaberou maximálně 30 minut denně? Pak vyzkoušejte 70 receptů, které pro vás připravila šéfredaktorka časopisu F.O.O.D. a maminka dvou holčiček, Jana Vašáková.
V kuchařce naleznete oblíbené polévky, pokrmy z masa a ryb, ale také tipy na vegetariánskou a studenou kuchyni. Děti se pak mohou těšit na sladké pokrmy.
Všechny recepty jsou připravené ze sezónních a na našem trhu běžně dostupných surovin.
V kuchařce naleznete oblíbené polévky, pokrmy z masa a ryb, ale také tipy na vegetariánskou a studenou kuchyni. Děti se pak mohou těšit na sladké pokrmy.
Všechny recepty jsou připravené ze sezónních a na našem trhu běžně dostupných surovin.
***
Tuto kuchařku z edice F.O.O.D jsem si vybrala z toho
důvodu, že stejně jako většina ostatních, i já mám občas problém s organizací
času. A zdlouhavé několikahodinové vystávání u plotny mě v okamžiku, kdy
není času nazbyt, zrovna dvakrát neláká. Naplnila očekávání? Pojďme se podívat…
Recepty v této knize jsou koncipované do jednotlivých
dní v týdnu – od pondělí do pátku, jak nám prozrazuje už nadpis. Těchto
týdnů je v knize celkem třináct – nalezneme zde tedy téměř sedm desítek
receptů, z kterých se dá sestavit poměrně slušný výběr. Každý týden je
tematicky uveden. Hned ten první například začíná nadpisem Rychle & levně (ale
nebojte, o Láďovi Hruškovi tu nenajdete ani zmínku :-)). Pak zde máme například
Jarní
symfonii v lehkém stravovacím nádechu na celých pět dní, Vaření
po česku s klasickými českými recepty, Podzim na talíři a podobná
témata.
Příjemné je, že u každého takového bloku naleznete hned na
úvodní straně seznam potřebných surovin pro všechna jídla na celý týden. Vypadá
to nějak takto.
Nevýhoda takového postupu pak spočívá v tom, že vám
některý z receptů nemusí sednout. To už si ale můžete upravit a naplánovat
podle sebe.
Samotné popisy postupů u jednotlivých jídel jsou poměrně
krátké a srozumitelné. Ostatně, pokud chcete stihnout uvařit do třiceti minut,
s žádnou zdlouhavou přípravou se nesetkáte. Každý recept má rozepsané
ingredience, počet očekávaných porcí a dobu přípravy. Krom toho je doplněn o
názorné fotografie, ze kterých se vám budou sbíhat sliny. Autorka k nim také
přidává své tipy, čím jídla oživit, jak jinak by mohla jít zpracovat, případně
kterou ingredienci v nich lze nahradit. Pro lepší představu si můžete
prohlédnout fotografii.
Mimochodem, znázorněné kukuřičné placky jsem zkusila
vyrobit. Smažené ke smaženému mi na večeři přišlo docela těžké, takže jsem
topinky zpočátku vynechala. Placky chutnaly dobře, ale přišlo mi, že jim něco
chybí. Po dodání česneku na nasucho opraženém chlebu (alespoň malý kompromis –
olej vynechán) skutečně dostaly trochu větší šmrnc. Časový limit nepřekročen a
počet porcí také odpovídal.
Horší to bylo se škvarkovými plackami, mým dalším pokusem.
Vzhledem k tomu, jak rychle zmizely, mým strávníkům skutečně chutnaly. Příprava
ale trvala podstatně déle, než bylo uvedeno – určitě více než hodinu.
Nakonec – k velké „radosti“ mého přítele – na stole
jednoho večera přistála mrkvová polévka se semínky. Časově jsem vyšla tak tak
do třiceti minut, protože mrkev potřebovala trošku delší zpracování, ale
polévka chutnala skutečně výtečně. Dokonce i přítel nakonec přestal brblat. :-)
Celkově bych to shrnula asi takto; do rukou se mi dostala
velice přehledná a krásně barevně vyvedená kuchařka s velkým množstvím
chutných receptů, z nichž si určitě vybere každý, aniž by musel dál sáhodlouze
přemýšlet, co večer ukuchtí. Potřebné suroviny jsou navíc opravdu levné a
snadno je seženete v nejbližší večerce.
Asi jedinou nevýhodu spatřuji v tom, že příprava některých jídel opravdu trvá trochu déle. Ale je to dost individuální. Navíc se tu dá najít i několik receptů s už zakoupeným polotovarem, který byste si mohli pohodlně udělat doma (bramborové noky, špecle, atd.). Tím by se ale samozřejmě o dost navýšila doba přípravy.
Asi jedinou nevýhodu spatřuji v tom, že příprava některých jídel opravdu trvá trochu déle. Ale je to dost individuální. Navíc se tu dá najít i několik receptů s už zakoupeným polotovarem, který byste si mohli pohodlně udělat doma (bramborové noky, špecle, atd.). Tím by se ale samozřejmě o dost navýšila doba přípravy.
Tak jako tak, konečné hodnocení zní kladně a já tuto
kuchařku můžu jen a jen doporučit.
***
Za poskytnutí recenzního výtisku mockrát děkuji nakladatelství Mladá fronta. Pokud vás kuchařka zaujala a uvažujete o její koupi, určitě neváhejte. Prohlédnout si můžete také další dva recepty, které nakladatelství zveřejnilo v ukázce.
PS: Na ty kapustové karbanátky se chystám v nejbližších dnech – přítel už se moc těší :-))
Vidím to na ideální dárek k vánocům.
OdpovědětVymazatTo určitě být může :)
Vymazat