14. února 2016

Michael Punke – Zmrtvýchvstání

Tak tedy – zítra začíná letní semestr. Zítra si jdu pro další antibiotika. Téměř celé prázdniny v tahu. Naštěstí stále existuje věrný společník, kterého si můžete brát do postele bez toho, aniž by vás kritizoval, že na něj kýcháte, budíte ho svými záchvaty kašle a celkově se ho snažíte co nejúspěšněji nakazit také. Díky jednomu takovému vznikla dnešní recenze. Tak pojďme na ni!



Knihu Zmrtvýchvstání, kterou napsal autor Michael Punke, vydalo nakladatelství Leda v roce 2015. O naprosto famózní překlad se zasloužila paní Jana Jašová.

Oficiální anotace: Víš, milý čtenáři, co je to zrada a jak podle se někdy může zachovat druh ve zbrani? Vždyť i ostřílený hraničář a zkušený traper ve službách Kožešinové společnosti Skalnatých hor Hugh Glass zjišťuje krátce poté, co byl na lovu napaden rozzuřenou medvědicí, že mušketýrské heslo „Všichni za jednoho“ nemusí na americkém Západě v roce 1823 nutně platit. Těžce raněného zbaběle opustí dva členové výpravy, kteří ho měli chránit. S nicotným zbytkem výbavy, o nějž už tito zrádci neměli zájem, se pak zubožený Hugh plazí stovky mil čarokrásnou, byť chladně netečnou panenskou přírodou poháněn vidinou, že musí přežít, aby se pomstil.Vyprávění o nezdolné síle vůle, zasazené na území dnešního Wyomingu, Montany, obou Dakot a Nebrasky, přináší vedle úchvatných scenerií, zálesáckých receptů, krutých střetů s indiány i okamžiků bezmoci rovněž existenciální rovinu, poměřující lidské pohnutky ve světle věčnosti.
Jedna z nejdramatičtějších legend z časů objevování Divokého západu je v Punkeho románovém podání oceňována jako vrcholná moderní klasika westernového žánru.

***

Je tomu už pár dní, co se mi podařilo dočíst knihu Zmrtvýchvstání. Abych se ale vyhnula změti nesouvislých, užaslých, nevěřícných a opěvujících vět, musela jsem si dát před recenzí pauzu a knížku trochu vstřebat. Vězte, že něco takového se mi snad nikdy nestalo. A také počítejte s tím, že pokud se do tohoto titulu pustíte, ještě dlouho poté ho z hlavy nevyženete ani vy.

Začalo to už na úvodních stranách – úvodních stranách! V příjemném očekávání si v klidu nalistuju začátek, pak otočím jednu jedinou(!) stránku a přijde bomba. No, považte sami…

Pud sebezáchovy ho přiměl křičet: neuvědomil si, že už mu z hrdla nevycházejí slova, jedině bolest. Opřel se o levý loket. Pravačku sice už dokázal trochu pokrčit, jenže žádnou váhu by neudržela. Šíje i páteř se mu rozechvěly hrůzou. Cítil, jak se mu kůže kolem hrubých stehů napíná. Zadíval se na nohu, pevně omotanou do krvavých cárů košile. Nedokázal napnout stehenní svaly, nedokázal s tou končetinou vůbec pohnout. Posbíral v sobě veškeré zbytky sil a ztěžka se překulil na břicho. Ucítil, jak stehy praskají. Na zádech ho vlhce zahřála čerstvá krev. Bolest se v přílivu zuřivosti naštěstí téměř rozplynula.
A pak se Hugh Glass začal plazit.

Autor začal ve velkém stylu, ale na kvalitě to neubralo ani následujícímu textu. Pro milovníky nerozvleklých úvodů jako stvořené. Předtím, než skončil v takto zbídačeném stavu, putoval Hugh Glass s družinou traperů v čele s neuvěřitelně smolařským kapitánem Henrym. Tato skupina souputníků se ovšem krásou nespoutané přírody amerického Západu na počátku devatenáctého století příliš dlouho nekochá. Jejich životy ohrožují zdejší indiánské kmeny, nepříznivé okolní podmínky a nakonec i příroda sama. Tak se jednoho dne také stane, že jejich suverénně nejzkušenějšího člena napadne medvěd.

Nikdo nevěří tomu, že by to mohl přežít. Nakonec se družina rozdělí a dva lidé – prohnaný Fitzgerald a Jim, nejmladší člen družiny – se o nebožáka mají postarat a případně ho pohřbít, až naposledy vydechne. To nedopadne tak úplně podle plánu. Zmrzačený Hugh se na lesní mýtině brzy ocitne zcela sám a bez veškeré výbavy. Nicméně se rozhodne pomstít. A tak se s jedinou břitvou, několika provázky a svým zpustošeným tělem vydává na velmi dlouhou cestu pustinou.

Už sama obálka oznamuje, že před sebou máme román nezdolné vůle. Klidně se pod to podepíšu. Téměř celá první polovina knihy popisuje, jak se hlavní postava plazí nebo pokulhává nespoutanou přírodou, kde ji může zabít naprosto cokoliv. Několikrát zcela nepochopitelně zázrakem vyvázne z nejrůznějších nebezpečí – ať už jde o ta lidská, nebo ta zvířecí. Nudit se tedy rozhodně nebudete. Dějový spád navíc o poznání zefektivňuje způsob, jakým jsou rozdělené kapitoly. V každé z nich totiž převracíme další list v kalendáři, týden za týdnem, měsíc po měsíci, je to jakýsi chronologický rámec. Popisy jsou tak realistické, že sami ucítíte, jak se vám napíná podrápaná kůže na zádech, nebo jak vám mrznou ruce i nohy. Mrazivé, dechberoucí, umocněné vědomím, že jde z větší části o dílo podle skutečné události.

Sníh se přízraku nalepil na tělo a obalil ho námrazou. V zacuchaných vousech mu visely kusy ledu, další trčely jako dýky z vlněné čapky. Jako by ho stvořila sama zima – nebýt rudých jizev, které mu křižovaly obličej, nebýt těch pronikavých očí bodajících jako rozžhavená ocel.

Viděli jste film? Nenechte se odradit od knižního zpracování! Ačkoliv filmová adaptace nepochybně nepostrádá své kvality, v mnoha oblastech se značně liší. Možná v knize občas ztratíte pojem o tom, kde se vlastně nacházíte a které z těch indiánských kmenů jsou hodné a které zlé, ale to se tak v divočině občas stane. Nakonec, tím nejdůležitějším a nejsilnějším motivem je neskutečné lidské odhodlání a vůle k životu. Opravdu moc mě těší, že jsem měla tu čest si něco takového přečíst, protože věrnější zpracování tohoto náročného tématu bych hledala asi špatně.

***

Zaujala vás recenze? Knížku si můžete koupit třeba tady. Pokud jste skutečný knihomil, potěší vás i fakt, že kniha naprosto neuvěřitelně voní! Možná si o mně teď řekněte, že trpím nějakou úchylkou, ale takto „voňavý“ titul jsem v ruce ještě nedržela. :-)) Je tak čerstvá, že na ní pomalu ani nestihla zaschnout tiskařská čerň. Brzy to bude chtít nějakou tu knihomolskou svíčku, jinak se z toho stane závislost. :-D Je někdo podobně praštěný jako já? :-)
Tradičně děkuji i nakladatelství Leda za poskytnutí recenzního výtisku a s ním souvisejících dalších nefalšovaných čtenářských orgií. Díky!

6 komentářů:

  1. Super recenze!
    Na mém blogu Knižní nebe, jsem na ní dělala recenzi v pondělí a moc se mi líbila :)
    http://knizninebe22.blogspot.cz/2016/02/zmrtvychvstani.html

    OdpovědětVymazat
  2. Skvělá recenze. Knížku jsem sice nečetla, ale už jsem na ni slyšela několik názorů a srovnávání s filmem a když už v knize nebyla část s koněm, tak nemohu uvěřit jak je jen mohlo napadnout takovou scénu natočit, i když to byl boj o přežití... v takové zimě... ale i tak... no hnulo se to trochu ve mě. Ale i tak to byl skvělý film a po dlouhé době jsem byla na něčem opravdu hodně kvalitním (to ještě nepočítám Deadpool. na který se chystám XD). Leonardo nezklamal *palec nahoru*, skvělý herecký výkon! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, nooo... s koni tam pár scén bylo taky. A vůbec, ten film byl prostě kapku jinčí. Souhlasím, že Leo si tam střihl naprosto parádní herecký výkon, kdy mě to bolelo i za ty jeho umělý jizvy, ale knížka je holt knížka. Navíc je to v té knížce víc rozpitvaný, jinak udělaný, víc popsaných momentů... prostě knížka. :D

      A co se týče Deadpoola, na tom jsem byla v pátek a byl vynikající! Fakt, mohla jsem se smíchy potrhat. Ale jak píšu výše, zítra opět pro antibiotika (přinejlepším)... vybírá si to svou daň. :/ :D

      Vymazat
  3. Moc pěkná recenze! :) Knihu nejspíš vynechám, protože tyhle příběhy o přežití obecně nejsou moc můj šálek čaje, rozhodně se ale chystám na film :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky! :) Film rozhodně neurazí, taky je fajn. Na místě Fitzgeralda už bych si žádnou jinou tvář neuměla představit... :))

      Vymazat