29. února 2016

Sabaa Tahir – Jiskra v popelu

Knihu Jiskra v popelu, kterou napsala Sabaa Tahir, vydalo nakladatelství Host v roce 2016. Přeložila Petra Johana Poncarová.

Oficiální anotace: Své tělo a krev zaslibte Impériu. Srdce si však ponechte.
Sirotek bojující za svou rodinu. Voják bojující za svobodu. Jiskra v popelu je epická fantasy, která se odehrává v brutálním světě připomínajícím Římskou říši.

Laia je dívka z lidu Učenců, který žije pod krutou nadvládou válečnického Impéria. Když je její bratr zatčen za velezradu, nabídnou jí učenečtí povstalci bojující proti Impériu dohodu: pokud se nechá prodat jako otrokyně na imperiální vojenskou akademii Šerosráz a bude pro ně špehovat, odboj zachrání jejího bratra před popravou.

Elias, nejlepší voják na šerosrázské akademii, je znechucený pronásledováním a zabíjením Učenců a rozhodne se dezertovat. Než však stačí utéct, dostane příkaz zúčastnit se zkoušek, nemilosrdného klání, z něhož má vzejít nový válečnický císař. Prohrát znamená okamžitou smrt, zvítězit znamená ztratit vlastní duši.

Když se Laiiny a Eliasovy cesty na Šerosrázu zkříží, oba zjistí, že jejich osudy jsou propletené víc, než by si kdy dokázali představit, a že jejich rozhodnutí může změnit budoucnost celého Impéria.


***

Na první pohled by tato kniha mohla představovat prosté utopické dílo bez fantasy prvků. Ale zdání klame.

Příběh nás zavádí do smyšleného kraje, v němž žijí dva druhy lidí. Jedna skupina, skupina Učenců, je utlačovaná tou druhou, Válečníky. Klasický model diktátora a oběti. Jenže je to okořeněno hned několika věcmi. Válečníci mají zvláštní technologie, díky nimž se dostali k moci a nad Učenci tak vynikají. Jejich příslušníci studují na Šerosrázu, akademii, která má obzvlášť krutou pověst. Učenci oproti tomu žijí ve svých skromných příbytcích a s každým dalším večerem ve strachu čekají, kdy přijde Maska a některá z rodin padne.

Elias Veturius, jeden z nejlepších studentů na škole a syn té nejkrutější osoby, kterou zde potkáte, se má brzy stát jednou z nich. Mezi Masky patří studenti, kteří dokončili mnohaletý tvrdý výcvik a své přízvisko získali díky nezaměnitelné stříbrné věci, již musejí nosit na tváři. Eliasovi se tento způsob života nelíbí. Chce utéct. Právě v tomto momentě se ale setkáváme s prvním důkazem toho, že před sebou držíme skutečné fantasy. Od jeho úmyslu jej totiž zradí Augur Kain – prastará a mocná bytost, mezi jejíž schopnosti patří například nahlížení do lidských myslí a nejspíš i do budoucnosti…

Bitevní pole je mou svatyní. Hrot meče je mým knězem. Tanec smrti je mou modlitbou. Smrtící rána je mým vysvobozením.

V té stejné době jedné mladé dívce Maska vyvraždí prarodiče a uvězní jejího bratra. Aby ho vysvobodila, spojí se Laia s Odbojem, organizací, která usiluje o svržení Válečníků a císaře. Díky jejich příslibu pomoci se nechá jako otrokyně a zvěd poslat přímo do jámy lvové – k té kruté osobě, kterou jsem zmiňovala na začátku. Zde se také seznámí s Veturiem, jenž byl mezitím vyvolený jako jeden ze čtyř účastníků zkoušek na nového císaře.

Zabilas mou matku, která měla lví srdce, a mou sestru, která se smála, jako když padá déšť, a mého otce, který uměl zachytit skutečnost několika tahy pera. Tys mi je vzala. Sprovodilas je ze světa.

I když vám začátek možná přijde zdlouhavější, osudy těch dvou se i přes veškerou nepravděpodobnost propletou. Můžete se těšit na řádnou dávku mýtických bytostí, akce, citově vypjatých situací a nechybí ani onen pověstný milostný trojúhelník (Heleno, Keenane… zhyňte!).

Pakliže vás zaujal děj, zcela jistě oceníte také styl, jakým je napsán. Krom stravitelnosti a záživnosti textu se nám totiž střídají vypravěči. Z pohledu první osoby tak budete moci sledovat, jak Laiu coby otrokyni mučí, nebo třeba i to, jakým způsobem se Veturius vypořádá s pohledem na celé pole padlých přátel.

Ačkoliv jsem měla menší problém s rozvleklým úvodem, později jsem své vytrvalosti rozhodně nelitovala. Příběh začíná zlehka (když tedy pominu to vyvražďování), postupně se rozjíždí na plné obrátky a odmítá vás pustit. Postavy působí příjemně, vyvíjí se a celá kniha ve vás zanechá takový zvláštní příjemný pocit něčeho vzdáleného. Další z těch, které mi ještě na nějakou dobu utkví v hlavě. Doporučuji!

***

Za recenzní výtisk mockrát děkuji serveru Megaknihy. Budete-li chtít knihu zakoupit, můžete tak učinit třeba pod následujícím odkazem.


4 komentáře:

  1. Úžasná recenze! Knihu mám objednanou a už se moc těším až mi dorazí :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem převelice zvědavá na recenzi! Určitě mi na ni potom postni odkaz. :)

      Vymazat
  2. Moc pěkná recenze :) Právě se chystám do knížky pustit a moc se na ni těším :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Už se těším na recenzi. :) Ono je hrozně těžké o té knížce psát, protože je skutečně taková... já nevím, fakt ve mně zanechala zvláštní pocit, který se hodně špatně zapomíná. Tak doufám, že splní očekávání. :)

      Vymazat