10. prosince 2015

Renata Petříčková, Michal Vaněček – S Blbounem za velkým dobrodružstvím

Začíná se stávat skoro zvykem, že své recenze píšu po půlnoci. Učení, učení a zase učení. Ať už je prosinec i s lednem pryč.
Každopádně, co se týče té dnešní, tak ta se řadí mezi jednu z mých premiér. Spadá totiž do kategorie ryze dětské. Pojďte nakouknout! 

Knihu S Blbounem za velkým dobrodružstvím od autorů Renaty Petříčkové a Michala Vaněčka vydalo nakladatelství Fragment v roce 2015. Ilustroval Ondřej Zahradníček.

Oficiální anotace: Jeníček, Mařenka a jejich svérázný kamarád Blboun Nejapný jsou zpět a s nimi i známé postavy ze světa pohádek. Tentokrát se dozvíme pravdu o tom, jak to bylo se Šípkovou Růženkou, Otesánkem nebo Čertem a Káčou. To pravé velké dobrodružství ale začne v okamžiku, kdy se Jeníček s Mařenkou vydají hledat zázračné bylinky na Blbounův rodný ostrov Mauricius.



***

Titul S Blbounem za velkým dobrodružstvím je už druhým dílem pohádkové série. Já sice první díl nečetla, ale myslím, že to ničemu nevadí. I nezasvěcený čtenář velmi rychle pochopí, jak se věci mají a pak už si může plnými doušky užívat všeho, co mu kniha nabízí.

První, co mě po otevření upoutalo, byla stránka s obsahem. Opravdu! A opovažte se smát! :)) Řekla jsem si, že vám to musím taky ukázat. Možná je to tím, že pohádkové knihy už pěknou řádku let nečtu a vypsaných kapitol si většinou nevšímám, ale obsah, který hraje všemi barvičkami, to je jasnou předzvěstí něčeho milého a veselého. A taky že ano.

Celým příběhem nás provází dobrosrdečný ptáček Blboun. Abyste si ale nemysleli, že si z vás snad autoři chtěli vystřelit, v reálu se jedná o velkého nelétavého ptáka jménem Dronte mauricijský, který už bohužel vyhynul. V naší pohádce je ale naštěstí možné vše. Blboun pracuje ve skleníku, kde se začíná pomalu nudit. Rád by zase podnikl nějaké to dobrodružství, což se mu taky záhy splní!

V tu samou dobu si totiž Jeníček a Mařenka řeknou, že by svého opeřeného kamaráda mohli navštívit. Kouzelným klíčem tedy projdou do říše pohádek a spolu s Blbounem se vydávají do pohádkového světa. Na začátku cesty je uvítá chytrá horákyně, potom se setkají s vlkem, Šípkovou Růženkou, drakem a Otesánkem, navštíví zámek, kde bydlí kráska a zvíře, potkají dlouhého, širokého a bystrozrakého a spousty dalších postaviček. 

Blboun si dokonce najde družku. A není jí nikdo jiný než… ano, správně, Blbounka!


Tím ale zdaleka nekončíme. Po mnoha a mnoha dobrodružstvích, kdy se naši hrdinové vypořádají se všemi úkoly, které na ně čekají, dojde i na Blbounovu minulost. Tatínek Jeníčka a Mařenky totiž náhle ochořel a vypadá to, že už se nevyléčí… možná jedině kouzlem. Aby sehnali lék, nezbývá nic jiného, než se znovu vydat do pohádkové říše a na exotický ostrov Mauricius, kde se Blboun narodil! Tam na ně teprve čeká pořádné překvapení!


Celá knížka je zpracovaná s mile humorným nádechem. Mně osobně se líbilo, že jsem si prostřednictvím Blbounových cest mohla připomenout i klasické pohádky, na které bych bývala už úplně zapomněla. Tyto pohádky jsou tu ovšem vedené ve velmi netradičním a vtipném duchu, což dotváří i samotná mluva postav. Mrkněte na ukázku!

„Je to trochu zvláštní rodina,“ utrousil zamyšleně Blboun. „Nejdřív nemůžou mít děti, a když se jim narodí tenhle prcek, máma ho pošle bůhvíkam na pole s něčím, co sotva unese, a táta ho klíďo prodá cizímu chlapovi.“
„No ale já se přece prokoušu z torby a…“ protestoval chlapeček.
„Jo, prokoušeš,“ odsekl mu Blboun, „jenže jsi tím taháním košíku tak unavený, že si nepamatuješ cestu z pole domů.“
Paleček se stydlivě zadíval do země: „Tady ten už mne párkrát vedl domů a cestou mi říkal, že jestli mne povede ještě jednou, tak mne sezobne!“

Autoři nějakým způsobem dosáhli toho, že se u příběhu nebude nudit ani dospělý. Je to kniha, která výborně poslouží také rodičům, kteří chtějí předčítat svým dětem. Rozhodně se nemusíte bát, že při ní usnete spolu s dítětem. Opravdu se zasmějete. Myslím, že zde bylo využito mnoha šikovných slovních obratů právě k tomu, aby se z knížky radovali nejen malí, ale i velcí čtenáři. Za to si tvůrců velmi cením. Jistě se to nevidí často.

Nakonec mi nezbývá nic jiného, než titul doporučit i ostatním, především těm začínajícím čtenářům. Jedná se totiž o moc milé dílko plné krásných ilustrací, kterému nechybí náboj, pořádný děj a rozhodně u něj nenajdete čas ani na trošku nudy. Představuje ideální vánoční dárek pro děti i jejich rodiče. 

***

Mnohokrát děkuji paní autorce Renatě Petříčkové a nakladatelství Fragment za poskytnutí recenzního výtisku. Zároveň se tímto omlouvám za delší prodlevu při zpracování recenze. Kniha výborně posloužila jako milá a uvolňující četba v mezipauzách učení na zápočtové testy a ráda jsem při ní po náročných dnech v pokročilých nočních hodinách usínala. Asi bych měla pohádky číst častěji. :-) Bojím se ale, že všechny nebudou takhle fajn. Určitě si dokoupím i první díl a doufám, že to nebudou poslední knížky, které si od Vás přečtu! :-)

Pokud zaujala kniha i vás ostatní, první i druhý díl Blbouna si můžete zakoupit pod příslušnými odkazy.

Žádné komentáře:

Okomentovat