Oficiální anotace:
Objevte zázračné schopnosti obyčejného vývaru, který posiluje kosti, napomáhá regeneraci lidského těla a je jedním z nejvýživnějších jídel na světě. Vývar je koncentrovaný elixír chuti a zdraví, bez kterého se při vaření prostě neobejdete. Dlouhodobě slaví úspěch v kuchyních celého světa a zároveň v sobě pojí kouzlo dávných let s vědecky podloženými fakty o výživě moderní doby. Vývary jsou nadčasové; procházejí kulturami, generacemi a staletími, a ať je znáte pod jakýmikoli názvy, nic zdraví prospěšnějšího nenajdete. Kuchařka nabízí recepty na deset základních vývarů z masa, ryb i zeleniny. Přečtěte si, jaké jsou jejich nutriční výhody, a pak je s knihou krok za krokem uvařte! Navíc obsahuje přes padesát receptů na polévky, rizota, omáčky a jídla založená na dušeném mase se zeleninou, jejichž podstatu tvoří jeden z vývarů. Všechna uvedená jídla lze připravit velice snadno. Recepty nevyžadují žádné zvláštní znalosti a snadno se jimi dokáží řídit i ti nejméně zkušení kuchaři a kuchařky.
***
Naše babičky to říkaly jasně; polévka je grunt a maso špunt!
A měly vlastně pravdu…
Přiznám se, že patřím mezi lidi, kteří dávají spíš na to
maso. Polévku – když je nějaká k dispozici – většinou rovnou přeskočím
k hlavnímu chodu. A pokud na ni přece jen dostanu chuť, vytvářím ji stylem
„Obsah sáčku vsypeme do 0,7 litru vody, vaříme po dobu 7 minut a poté
podáváme…“ Fajn, za tohle přiznání se budu rdít ještě nějakou dobu. Nicméně
mohu směle prohlásit, že došlo k výraznému zlepšení! Do rukou se mi totiž
dostala krásná kniha v pevných deskách s názvem Vývary.
Tato kuchařka, jak už nám název napovídá, by své čtenáře
měla naučit vytvořit ten správný vývar a následně jej co nejlépe využít. Člení
se do celkem šesti velkých kapitol. Začátek tvoří úvod, v němž se dozvíte,
čemu všemu pravé vývary mohou prospívat, jaké přínosné živiny obsahují a pro
koho se hodí. Další úseky už zahrnují samotné recepty.
V kapitole Základní vývary zjistíte, jak vytvořit
klasický vývar z hovězích,
morkových a kuřecích kostí, z vepřového
kolene a zbytků zeleniny, ale i takových specialit, jako jsou například mořské
plody, zvěřina či česnek. Následují kapitoly Polévky, Maso se zeleninou, Rýže a
obilniny a Omáčky. Na konci knihy je pak uveden rejstřík receptů a poděkování
autorů.
Co se týče zpracování, každý recept bohatě doplňují
fotografie, po kterých se vám budou sbíhat sliny. Základním vývarům autoři
věnují největší pozornost a většině z nich vyčleňují hned dvě dvoustrany.
V úvodu každého postupu se píše, které prospěšné živiny vývar obsahuje a
pro co se hodí. Pod tímto textem máme informaci o tom, kolik surovin na výrobu
daného množství (většinou 1,2 litru) budeme potřebovat. Následuje bodové
srozumitelné vysvětlení přípravy. Další dvoustrana pak kromě fotografie nabízí
i množství tipů, co s vývarem dělat dále. Najdete na ní jednoduché recepty
na přípravu příloh, polévek a dalších variací.
Jak už bylo uvedeno, recepty s polévkami, masem, přílohami a
omáčkami máme i samostatně v další části knihy. Stejně jako u vývarů, i
každý z těchto receptů má úvod, který popisuje klady složení daného pokrmu, což
je mnohdy velmi zajímavé. Věděli jste třeba, že obyčejná šalotka v sobě má
bohaté množství síry, kterou játra potřebují pro přirozenou detoxikaci?
Po úvodu se dostanete k seznamu surovin na daný počet porcí (většinou 4), jejichž základem je přirozeně předem připravený vývar. Následuje postup a několik tipů na závěr, jak jídlo obohatit či pozměnit.
Po úvodu se dostanete k seznamu surovin na daný počet porcí (většinou 4), jejichž základem je přirozeně předem připravený vývar. Následuje postup a několik tipů na závěr, jak jídlo obohatit či pozměnit.
Když jsem knihou poprvé listovala a vybírala vývar a jídla,
která bych z něj mohla připravit, byla jsem velmi překvapená tím, jak
dlouho taková příprava trvá. Pokud byste například chtěli udělat hovězí vývar,
počítejte s tím, že sporák necháte zapnutý na dobu 12–24 hodin. Výhodu ale
vidím v tom, že se tento koncentrovaný elixír živin následně může až na
půl roku zamrazit, takže ho nemusíte dělat pořád. Nakonec jsem vybrala světlý
kuřecí vývar, který časově zabere úspornou hodinku a noc v lednici,
polévku gazpacho a letní kuřecí rizoto s pečenými šalotkami – nic se nemá
pro začátek přehánět, že. No a pak jsem lehla s chřipkou.
Pokus o přípravu tedy proběhl až o dvanáct usmrkaných a
upocených nocí později. Řeknu vám, po ochutnání jsem se cítila jako Benjamin
Button, který za jeden den překonal dvacet let. Myslím, že koncentrovaný hovězí
vývar by mě v tomto případě buď zabil, nebo ze mě udělal novorozeně. Tak
či tak, po čerstvě vytržené osmičce mi teď nic jiného než kašičky a polévky
nezbývají, tudíž budu moct experimentovat.
Podtrženo sečteno – máme tu téměř dvě stě stran zajímavých
receptů, ze kterých si vybere i ten nejzatvrzelejší „antipolívkář“. Navíc jsou
to stránky pevné, lesklé a především přínosné. Řekla bych, že svým zpracováním
kniha celkem dost převyšuje svoji cenu. Připravte se ale, že na přípravu jídel
z ní budete potřebovat trochu víc času a peněžních prostředků, než
s kuchařkami na způsob „levně a chutně“.
***
Děkuji nakladatelství Mladá fronta za další bezvadný gurmánský zážitek. Pokud se někdy vydám na dráhu profesionálního kuchaře a budu vařit v nějaké proslulé restauraci, máte u mě večeři zdarma!
A pokud vás ostatní kuchařka oslovila, neváhejte si ji zakoupit. :-)
Žádné komentáře:
Okomentovat